Nedlastbare filer: | ||
Kildekode |
Innledning til Svanhild
ført i pennen av Vigdis Ystad
TILBLIVELSE
Utkastet, som kan ha vært del av et opprinnelig mer omfattende manuskript, er bevart i form av de første 16 blad (jf. Manuskriptbeskrivelse nedenfor). Manuskriptet bærer tittelen «Svanhild, Komedie i tre Akter», og teksten beskriver en handling som i hovedtrekk svarer til begynnelsen i det senere skuespillet Kjærlighedens Komedie (1862).
Ibsen kan ha begynt arbeidet med stykket året etter at han hadde fullført Hærmændene paa Helgeland, og etter at han sommeren 1858 hadde giftet seg med Susanna Daae Thoresen. Ifølge Jens Braage Halvorsen arbeidet dikteren i 1858 med ulike dramaplaner – dels det som senere skulle bli til Kongs-Emnerne, dels et drama med emne fra «hans Samtids Liv i Hjemmet» (FU 2, V). Francis Bull daterer selve arbeidet litt senere:
Om Ibsen i 1858 hadde begynt å skrive på det verk som senere blev til «Kjærlighedens Komedie», vet vi ikke; selve idéen til stykket stammer fra det året, men det er lite trolig at han straks kom sig i gang med å utforme noget av den. Det eldste utkast vi nu kjenner, prosastykket «Svanhild», er datert 1860 […] formodentlig har dikteren vært så utilfreds med sitt eget verk, at han ikke fortsatte videre (HU 4, 123).
Høsten 1859 hadde Ibsen også begynt arbeidet med en librettoversjon av skuespillet Olaf Liljekrans (jf. HIS 2k, 665). Heller ikke dette ble fullført. Halvorsen mener at arbeidet med Svanhild kan ha blitt lagt til side fordi Ibsen fikk problemer med utformingen. Michael Meyer gir en annen forklaring, idet han antyder at en form for depresjon kanskje lå til grunn for at dramautkastet forble uavsluttet: «i løpet av 1860 var [Ibsen] blitt overmannet av en dyp apati overfor sitt arbeide, og han oppgav å arbeide videre med det» (M. Meyer 1971, 198). Meyer peker også på at Ibsen utover høsten 1860 «mistet all interesse for sitt arbeid på teatret [og] forsømte innstuderingen av nye stykker i august og september» (1971, 183). Høsten 1861 ble Ibsen alvorlig syk, sannsynligvis av tyfoidfeber (jf. HIS 12k, 626). Nøyaktig når og hvor lenge han hadde arbeidet med sitt dramautkast, og når han la det til side for godt, vet vi ikke. Han gjenopptok ikke arbeidet med teksten før våren 1862, da han begynte på en omforming som resulterte i det senere versdramaet Kjærlighedens Komedie.